2012. okt. 25.

Valahogy elém került ez a Krampusz figura. Ausztria egyes helyein, december 5-én nagy Krampusz fesztiválokat rendeznek. Anno az inkvizíció betiltotta, de mégis az eldugottabb területeken megmaradt ez a szokás.  A december 5-én, a kereszténység megjelenése előtt tartott, un. Faunalia, rómaiakhoz köthető ünnepből ered. Ez a vidék, a mezőgazdasági munkások, a gazdák ünnepe volt.
Mostanság eléggé színvonalas jelmezeket vesznek fel a felvonulások alkalmával, elképesztő lehet ott a hangulat, ahol ezek a Krampuszok megjelennek :) !
Valamikor itt Magyarországon is számon tarthatták, találtam pár korabeli magyar képeslapot, vagy üdvözlő kártyát az interneten. Gondolom, a monarchia idejéből származnak.




Néhány oldal Krampusz témakörben:

http://www.krampus.com/
https://www.facebook.com/krampusz1
http://www.kramperl.com/index.html
http://www.krampusmania.at/


:) addig is:


2012. okt. 4.



Mintegy százezer főre tehető azoknak a száma, akik Señor la Muerte (Señor de la Muerte, Señor de la Buena Muerte, Halál Ura, Jó Halál Ura) követői lehetnek elszórtan Argentínában, és a hozzá közeli országokban.
A hívek dicsérik és imádják a Kaszát Hordozót, akinek a varázslatos erejét segítségül hívják azért, hogy pénzt és gazdagságot nyerjenek, bevonzzák azt a személyt akit szeretnek, nyissa meg számukra a sikerhez és a boldogsághoz vezető utat, védje meg őket minden veszélytől, segítsen nekik abban, hogy hatalmat szerezzenek,  a betegségeket elűzni, gyógyulni, átok elleni védelemeben, és az ellenségeik feletti uralomért, vagy a pusztulásukért.
Ezen kultuszon belül, Señor la Muerte egy fekete köpenybe burkolózott, kaszát hordozó csontváz képében jelenik meg.
A kultusz megjelenése 1767-re tehető Argentínában.Ebben az időszakban III.Károly spanyol király, korlátozta az inkvizíció hivatalát, és feloszlatta a 

jezsuita rendet. A kitaszított és üldözött jezsuiták, letelepedtek Cuenca del Plata-n. Az üldözés nyilván egy politikai döntés eredménye volt, mivel a jezsuitáknak akkoriban Paraguayban és Argentínában jelentős vagyonra tettek szert. Ez nyugtalanította a Katolikus Egyházat, és igyekeztek meggyőzni a spanyol nemességet, a jezsuiták ellen. Ezek a jezsuiták, akik a Guarani indiánok segítségével felépítettek sok gazdagon díszített templomot, nem voltak hajlandók róluk lemondani Spanyolország javára. Ennek megtorlás lett a következménye, Károly hadsereget állított fel, így azok sok jezsuitát megöltek, és számos templomot felégettek.Egyik legfontosabb templomban látható volt egy nagyon speciális ikon.
Ezen az életnagyságú ikonon Jézus, a Sátán és a lelkeket arató Halál volt ábrázolva. A Guarani indiánok egy csoportjának, akik kifaragták a jezsuiták számára ezt az ikont, sikerült megmenteniük a tűztől. Bevitték a dzsungelbe,  és mielőtt mindenki a saját falujába hazament volna, három felé vágták a faragott képet. Így egy törzs kapott egy Jézus képet, a második a szarvakat viselő ördögét, a harmadik törzs megkapta a Halál képét, a megszokott kaszás csontváz formájában. Így a fa Señor Jesus, Señor Diablo/Satan és Señor la Muerte kultusza kifejlődött a maga útján a Guarani törzsek között. Mindhárom kultuszban fellelhetők a pogány és a keresztény elemek, mélyen érinti a saját ősi sámáni vallást és a mágiát, amelyet azért a jezsuiták igyekeztek átalakítani...
A népi hagyomány szerint, Señor la Muerte  kultusza a Guarani törzshöz vezethető vissza, amely úgy döntött, hogy saját ősi istenükkel azonosítja a Kaszás Csontvázat, és bűvös, mágikus fétisként tiszteli azt.

Ajánlott irodalom: Liber Falxifer